Laat de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke blijven!

De Ronde van Vlaanderen is een monument. En dat monument omvat drie andere absolute monumenten: de Muur, de Bosberg en de aankomst in Meerbeke. Naar aanleiding van de aankomst van een rit in de Driedaagse van De Panne in Oudenaarde gaan opnieuw stemmen op om de aankomst van de Ronde naar Oudenaarde te verhuizen. Wij zeggen daar volmondig ‘Neen!’ tegen en we vragen middels een petitie de steun aan alle wielerfans van Vlaanderen, België en de rest van de wereld.

Voor alle duidelijkheid: een verhuis van de aankomst van de Ronde van Vlaanderen naar Oudenaarde is nog niet aan de orde. Het contract tussen de organisatie van de aankomst in Meerbeke en Flanders Classic, de organisator van de Ronde van Vlaanderen, loopt tot en met 2011.

sp.a-Geraardsbergen en sp.a-Ninove houden desalniettemin een petitie bij wielerfans om duidelijk te maken dat bij wielerminnend Vlaanderen de Ronde zoals ze nu gereden wordt, met Muur, Bosberg en Meerbeke als slot van de wedstrijd, de voorkeur wegdraagt. Als de mensen mogen kiezen, dan kiezen ze met absolute zekerheid voor het huidige parcours. Een Ronde van Vlaanderen zonder Muur en Bosberg als ultieme scherprechters is absoluut ondenkbaar!

Voor Geraardsbergen is er, naast het sportieve aspect, ook een andere reden waarom Muur en Bosberg in de finale van de Ronde moeten blijven zitten. De toeristische uitstraling van de Oudenbergstad steunt voor een aanzienlijk deel op het monumentale cachet van de Muur. Als één van de 3 ‘M-en’ (er is ook nog de Mattetaart en het oudste Manneke Pis) op termijn aan waarde zou inboeten, dan wordt een belangrijke pijler van het toeristisch beleid weggeslagen. We roepen op tot collegialiteit tussen steden en gemeenten in de Vlaamse Ardennen en vragen vriendelijk de handen af te houden van de aankomst van de Ronde van Vlaanderen.

De aankomst in Meerbeke is monumentaal. Op deze brede en lichthellende kaarsrechte aankomststrook werden al vele heroïsche gevechten geleverd. Hier wint altijd de sterkste. In Meerbeke is het altijd man tegen man en iedereen voert een gelijke strijd tegen weer en wind. Dit kan een aankomst op de Markt in Oudenaarde nooit bieden.

Wij hebben op zich niets tegen de commerciële exploitatie van het wielrennen. Integendeel: een visionair man als Wouter Vandenhaute kan het Vlaamse wielrennen wellicht nog groter en belangrijker maken dan het nu al is. Maar we vragen om het sportieve aspect te laten primeren op de commercie. Laat de Ronde van Vlaanderen alstublieft zoals ze is. Het is nu al de mooiste koers ter wereld,laat ons dat zo houden.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>