Stad investeert volop in nieuwe speeltuintjes

IMG_20161220_095959 groeneweg

Schepen van jeugd Lieven Meert( sp.a) nam zich voor om deze legislatuur zoveel mogelijk nieuwe speeltuintjes in onze wijken en deelgemeenten te voorzien. “Bij de start van deze legislatuur in 2013 telde Ninove amper 8 speelterreinen waarvan een aanzienlijk deel er verouderd en verwaarloosd bij lag. In verhouding tot het Vlaams gemiddelde was dat minder dan de helft per inwoner. Omdat we vinden dat elk kind op een veilige manier in de buurt moet kunnen spelen, besliste deze meerderheid om deze legislatuur voluit te gaan voor extra speeltuintjes en groene ontmoetingsruimtes, zo mogelijk in elke deelgemeente minstens één. Die speeltuintjes zijn niet enkel goed voor de ontwikkeling van de kindjes maar zorgen ook voor de ruimte om mensen elkaar te laten ontmoeten, wat de sociale cohesie in onze stad en deelgemeenten enkel kan versterken.”

“De plannen voor de nieuwe en vernieuwde speeltuintjes maken we telkens op samen met de kinderen, ouders, grootouders en waar aanwezig ook plaatselijke jeugdbewegingen. We vinden het belangrijk dat de speeltuintjes er zo veel mogelijk uitzien zoals de toekomstige gebruikers dat willen, dus houden we zo veel mogelijk rekening met hun vragen en suggesties. Zo merken we bijvoorbeeld dat ouders en grootouders graag ook banken en soms petanqueterreintjes willen zodat de speeltuin echt een plaats van ontmoeting wordt tussen jong en oud, iets wat we heel graag stimuleren.”

Welke openbare speelterreintjes zijn intussen klaar:

– Meeuwenlaan in Outer + petanqueterreintje

– Plekkersstraat in Aspelare (tegen de pastorij)

– Elsbeekstraat in Meerbeke (+ petanqueterreintje+ openbare barbecue) (ook toegankelijk gemaakt voor de senioren van het aanpalende woonzorgcentrum)

 

Bijna klaar:

– Groeneweg (nog wat groenaanplanting en afsluiting tussen straat en speeltuin)

Inspraak geweest, eerste plannen gemaakt of in opmaak:

– Brusselseheerweg Neigem (eerste voorontwerp klaar en wordt afgetoetst bij buren)

– Gemeenteplein Meerbeke (+veel aandacht voor toegankelijkheid van en speelmogelijkheden voor kinderen met een beperking): eerste voorontwerp klaar en wordt afgetoetst bij buren, jeugdbewegingen

– Hector Planckaertstraat Outer: inspraak gebeurd, voorlopig voetbaldoeltje geplaatst

– nieuwe wijk Witherenstraat Ninove (tussen de 3 gebouwen van Ninove-welzijn, komt een parkje met speeltuintje): voorontwerp in opmaak

 

Procedure bezig:

– samenwerking tussen stad en vzw parochiale werken Pollare om speeltuintje te voorzien op grond achter de parking van het parochiaal centrum. Zwaardere procedure wegens beschermd dorpsgezicht en agrarisch gebied. We gaan ook proberen om hier de trage weg achteraan weer toegankelijk te maken vanaf Echel

– Keldermeersbaan, Ninove (hoek met Pamelstraat). Grond in onverdeeldheid met tientallen eigenaars in binnen- en buitenland waardoor de stad al bijna 20 jaar probeert om dit terrein vergeefs aan te kopen. We hebben nu een mogelijkheid om een klein deel van de grond aan te kopen waardoor we de rest van het terrein later ook kunnen kopen. We willen er wat ruimte voor parkeerplaatsen, groen en een speeltuintje, waaraan grote nood is in de wijk.

– Denderwindeke: de stad wil een stuk grond kopen in de Minnenhofstraat waar ruimte kan zijn voor speeltuin of skatepark.

 

Daarnaast kwamen er nog, gesubsidieerde, speeltuintjes bij:

– achter parochiezaal Denderwindeke, vzw Wenteka (speelpleinwerking)

– Fonteinstraat, Okegem, Amusanten

En wordt er nog gewerkt aan een nieuw speeltuintje voor de gemeenteschool van Appelterre die gemengd zal gebruikt worden met de lokale chiro en de speelpleinwerking.

1 comment to Stad investeert volop in nieuwe speeltuintjes

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>