Stop de appartementitis in Ninove!

De laatste jaren gingen in Ninove verschillende gebouwen die jarenlang het stadsbeeld vormden, tegen de grond om er appartementsblokken op neer te poten. Door het verwaarlozen van ons erfgoed ten voordele van privéprojectontwikkelaars, verloren we zo een deel charme van onze stad.

Opnieuw heeft het stadsbestuur plannen om het voormalig OCMW-rustoord in de Burchtstraat en de school in de Kaaischoolstraat te verkopen aan een projectontwikkelaar om de gebouwen af te breken en er een groot nieuwbouwproject op neer te poten.

We hebben uiteraard niets tegen appartementen. De maatschappelijke tendens van de kleinere gezinnen, maakt appartementen nuttig en zelfs nodig. Maar er moet een evenwicht zijn. Teveel appartementen te dicht bij elkaar verminderen immers de leefbaarheid in de stad.

Een stad is meer dan een verzameling betonnen huizen en appartementen: er is ook nood aan groen, ontmoetingsplaatsen, rustpunten, kunst, gebouwen met een historische waarde, rusthuizen, sociale economie-initiatieven, horeca, …

Verder stellen we vast dat er een grote nood is aan goedkope woningen in onze stad. De vele appartementen die er de laatste jaren bijkwamen, zitten immers bijna allemaal in het hogere inkomenssegment en zijn voor heel wat mensen onbetaalbaar. Om mensen een betaalbare woning te geven, is het nodig dat de overheid voorziet in een groter aanbod aan allerlei sociale woonvormen.

Sp.a Ninove pleit er dan ook voor om de gebouwen van het voormalige rusthuis aan de Burchtstraat, de bijhorende tuin en de school aan de Kaaischoolstraat niet te verkopen aan een privéontwikkelaar die er nog maar eens dure appartementen op zal bouwen, maar wil aan de ganse site een gemengde, maar openbare functie geven. Niet alleen sp.a, maar ook de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de stad met architecten, landbouwers, natuurbeschermers, sociale en andere woningbouw, stedenbouwkundigen, vakbonden,… pleit trouwens voor het behoud van het openbaar karakter van deze site.

Waarom dus geen extra groene long in het centrum van de stad met een kleiner rusthuis of woonzorgzone om de vergrijzinggolf op te vangen gecombineerd met een buurthuis en ontmoetingsruimte, een stadsarchief en tentoonstellingsruimte in de kaaischool en gezellige terrasjes langs de Dender?

Wij pleiten er dus voor om deze historische locatie in te richten met een mix van sociale en sociaal-culturele functies in een gezellig en groen kader.

Sp.a Ninove zoekt steun voor dit voorstel met een petitie en hoopt zo de meerderheid te kunnen overtuigen om de gebouwen niet gewoon te verkopen aan een privé-immobiliënbedrijf maar om een openbaar karakter aan te geven zodat de stadskern wat meer ruimte krijgt om echt stad te zijn. En om te vermijden dat de site op korte termijn zou verkommeren, wil sp.a dat het stadsbestuur zo snel mogelijk een studiebureau aanstelt om tot een concrete uitwerking van deze visie te komen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>