sp.a Ninove wil extra rusthuis

Sp.a Ninove is erg blij met de lang verwachte verhuis naar het nieuwe woon- en zorgcentrum ‘Klateringen’ aan de Centrumlaan.

Kersvers OCMW-raadslid Lut Van den Brande: “Het nieuwe rusthuis is modern en voldoet ruim aan de eisen van de bewoners. Sp.a wil het OCMW dan ook feliciteren met de bouw en de ingebruikname ervan en de personeelsleden bedanken voor de extra inspanning die de verhuis van hen vroeg. Wel betreuren we nog steeds dat de kostprijs van het nieuwe rusthuis van om en bij de 18 miljoen euro volledig gedragen moet worden door de Ninoofse belastingbetalers. Er werd immers te lang getalmd met de subsidieaanvraag, waardoor we rond de 10 miljoen euro Vlaamse subsidie misliepen.”

Het nieuwe woon- en zorgcentrum zal ongetwijfeld zorgen voor een toename van het aantal kandidaten op de wachtlijst, terwijl die nu al een negentigtal mensen telt.

Lieven Meert vindt het dan ook tijd om verder te denken: “ Het nieuwe rusthuis is enkel een samenvoeging van de twee vroegere rustoorden in de Burchtstraat en in Denderwindeke en telt samen dus maar evenveel bewoners (165). Met de vergrijzing en de toegenomen bevolking in Ninove zal de vraag dan ook zeker stijgen. Daarom stellen wij voor om één van de oude rustoorden te renoveren tot een extra nieuw, kleiner rustoord met plaats voor een 50-tal bewoners. Aangezien al beslist werd om het rusthuis in Denderwindeke om te vormen tot een dagcentrum voor bejaarden, lijkt het aangewezen om dit in de Burchtstraat te doen zodat daar samen met het OCMW, de serviceflats en het Sociaal Huis een echte sociale campus kan blijven. “

“We weten dat dit een werk van lange adem zal zijn; daarom zullen we op de volgende OCMW-raad al voorstellen om dit te onderzoeken zodat snel de eerste stappen kunnen worden gezet. Dit voorstel hoeft trouwens geen schatten van mensen te kosten: een eerste eigen inschatting heeft het over een OCMW-bijdrage in de exploitatiekost van 90.000 euro per jaar. Aangevuld met een leningslast van circa 160.000 euro, kost zulk project slechts 250.000 euro per jaar, of ongeveer 5% van het totale OCMW-budget.”, besluit Meert die hoopvol is dat de meerderheid oren zal hebben naar het sp.a-voorstel.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>