Minder ongelijkheid is beter voor iedereen

In de auto op weg naar zijn vakantiebestemming leest een mens al eens interessante dingen. De nieuwste Sampol bijvoorbeeld. Sampol, ofte Samenleving & politiek is een geëngageerd, maar niet-partijgebonden maandblad voor een sociale democratie en je vindt er geregeld echt goeie teksten in terug met nieuwe visies, analyses en ideeën.

In de sampol van juni maken Arne Schollaert (een oud-collega van me op zowel de univ als de sp.a-studiedienst) en Steven Janssen een interessante boekbespreking van ‘The Spirit Level: Why equality is better for everyone.‘ van Wilkinson & Pickett.

Daarin tonen de auteurs aan dat vanaf een voldoende hoog gemiddeld inkomensniveau een minder ongelijke samenleving (wat herverdelend overheidsingrijpen vereist) er beter in slaagt om extra welvaart om te zetten in sociale vooruitgang, en dat het merendeel van de mensen – ook in de hogere sociale lagen – beter af is in een minder ongelijke samenleving. Het boek bevat dus niet alleen een kwantitatieve onderbouwing van de voordelen van herverdeling, het belicht bovendien een door links onbenutte invalshoek: dat ook de sociale toplagen een meetbaar belang hebben bij een meer gelijke (en dus herverdelende) samenleving.

Hun bijzonder interessante boekbespreking vind je op deze link of De waterpas doet het nog steeds (pdf).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>