Sp.a Ninove klaagt ambitieloze OCMW-begroting aan

Op de vorige OCMW-raad stond de begroting voor 2010, waarin de meerderheid haar plannen voor 2010 en de financiële gevolgen ervan op een rijtje zet, op de agenda

Lieven Meert, raadslid voor sp.a, reageert ontgoocheld: “De begroting telt enkele positieve punten zoals de al aangekondigde bouw van extra serviceflats en een Sociaal Huis. Verder wordt het noodzakelijke geld voorzien voor de salarisverhoging van een aantal personeelsleden, zoals afgesproken in het nieuwe statuut.

Van het in het meerjarenplan aangekondigde wooninformatiepunt, is geen sprake meer. En ook met de installatie van een zonneboiler die milieuvriendelijk water opwarmt voor gebruik in het nieuwe rusthuis, wordt getreuzeld. Jammer, want de installatie van een zonneboiler brengt door de energiebesparing geld op en bovendien kan het OCMW zo het goede voorbeeld geven.

Ik ben het meest teleurgesteld door de opmerking van de meerderheid dat de doelstelling van het OCMW op vlak van sociaal beleid enkel het uitvoeren van de wettelijk verplichte bepalingen is. Volgens mij moet het OCMW meer ambitie hebben dan het uitvoeren van de wet alleen, maar daarentegen een actieve(re) rol spelen op vlak van tewerkstellings-, diversiteits-, woon- en ander sociaal beleid, zeker in tijden van crisis.

Alles bij elkaar een teleurstellende begroting. Het is een mager beestje geworden, door het te beperken tot uitvoering van enkele van de aangekondigde plannen, het terugschroeven of uitstellen van zinvolle initiatieven en een algemene ambitieloze teneur.

Maar voor de meerderheid is dit blijkbaar geen enkel probleem. Toen er gevraagd werd wat de Voorzitter als grootste probleem in het OCMW ervaart, was het antwoord laconiek: de oppositie.”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>