Samen problemen aanpakken. Van Ninove een stad op mensenmaat maken.

De voorbije dagen kwam Ninove negatief in het nationale nieuws naar aanleiding van een vechtpartij tussen jongeren. En vandaag worden we in De Standaard ook afgeschilderd als een hellhole, waar het ‘nog erger is dan Molenbeek’. Dat doet me pijn. Mijn stad, de stad waar ik van hou, kent problemen maar is aangenaam om in te leven.

De problemen zoals de groeiende armoede, sociale en veiligheidsproblemen die daar mee samenhangen worden erkend en aangepakt door de meerderheid, zowel repressief als preventief:

 • we installeerden meer dan 20 veilgheidscamera’s, zowel in het stadscentrum als aan de invalswegen en op voorstel van schepen van onderwijs Katie Coppens ook aan de stedelijke scholen
 • we hebben op voorstel van de burgemeester het politiekader uitgebreid en investeren fors in politie op straat
 • op voorstel van sp.a’er Stijn Vermassen gaan we stadswachten inzetten die enerzijds preventief werken maar ook kleine problemen aanpakken en de politie ondersteunen
 • we hebben het GAS-reglement aangepast om kleine delicten aan te pakken. Daar waar het parket al te vaak seponeert, betalen daders nu wel GAS-boetes
 • we zetten in op jeugdopbouwwerk om maatschappelijk kwetsbare jongeren (zogenaamde ‘rondhangjongeren’) te begeleiden
 • we pakken ook de toegenomen armoede aan, met extra aandacht voor activering en begeleiding van leefloners en we zetten zwaar in op de strijd tegen kinderarmoede (dat de kiem is van vele sociale en veiligheidsproblemen later) met oa huiswerkbegeleiding, opvoedingsondersteuning, goedkope maaltijden,…

En loopt alles al perfect, of is dit genoeg? Nee, daarom zullen we ons elke dag opnieuw blijven inzetten samen met alle inwoners, verenigingen, vrijwilligers, medewerkers van stad, ocmw, politie en brandweer om van onze stad een aangename stad op mensenmaat te maken,…. Ik hou van Ninove en zal dat blijven doen.

1 comment to Samen problemen aanpakken. Van Ninove een stad op mensenmaat maken.

 • Beste Lieven,
  Hoeveel van die camera’s staan er in het centrum van onze stad en zijn gericht op plaatsen waar er regelmatig problemen opduiken?
  Hoeveel camera’s waren er oorspronkelijk voorzien en hoeveel zijn er daadwerkelijk geplaatst?
  Hebben de camera’s de incidenten geregistreerd?
  Camera’s zijn niet altijd de oplossing. Geraardsbergen voert sinds de incidenten in Ninove meer patrouilles te voet uit in hun probleemgebieden (zoals onderandere de stationsbuurt).
  Hoe dikwijls zien wij hier politie te voet op straat? Ik loop heel veel in de stad en ik val haast omver wanneer ik eens agenten te voet tegenkom.
  Het politiekader is uitgebreid, dat klopt, hoeveel openstaande posten zijn intussen aangevuld?
  Hoeveel posten moeten nog aangevuld worden?
  Het is niet omdat er posten vacant zijn dat ze ook ingenomen zijn of op korte termijn zullen worden ingenomen.
  De GAS-boetes voor kleine delicten, hoeveel zijn er intussen uitgedeeld? Hoeveel zijn er intussen voldaan?
  Zijn het financiële boetes of zijn het werkstraffen? U weet evengoed als ik dat wanneer er minderjarigen betrokken zijn, het niet zo eenvoudig is om iemand via een GAS-boete effectief een straf op te leggen.
  Inzetten op jeugdopbouwwerk is altijd goed en verdedigbaar maar ik zou graag de resultaten daarvan zien, de effectief genomen maatregelen tot nu toe en of er enige verbetering merkbaar is sinds de start hiervan.
  Wanneer was die start van dat project trouwens?
  De toegenomen armoede aanpakken is positief en absoluut noodzakelijk, de kosten van de leeflonen zijn erg gestegen in onze stad, dat wil zeggen dat er meer mensen een beroep doen op een leefloon. Wie zijn deze mensen, maken zij wel een ernstige kans op de arbeidsmarkt? Kunnen zij snel ge(re)activeerd worden op de arbeidsmarkt? Doen ze zelf voldoende moeite om uit die situatie te geraken? Maken zij wel kans om eruit te geraken?

  Ik hou ook van mijn stad, ik kom er elke dag, jammer genoeg stel ik toch vast dat er meer en meer overlast is. Ik kan best mijn mannetje staan en voel me dan ook niet gauw bedreigd in de stad maar ik kan me best inbeelden dat meer mensen dat gevoel van onveiligheid hebben.
  Ik heb zelf al gemerkt wanneer er aan de hoek van de centrumlaan (aan de bond moyson) 10 a 12 jonge vreemdelingen samentroepen (bij valavond is die hoek best donker) dat mensen moeilijker durven passeren en ervoor kiezen om rond te gaan.
  Dat zegt genoeg, vroeger gebeurde dat niet. Nu meer en meer.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>