Kinderen eerst

Een paar weken na de goedkeuring van het beleid voor de komende 5 jaar, steekt Ninove de handen effectief uit de mouwen en dient bij staatssecretaris Maggie de Block een project in voor subsidies voor de bestrijding van kinderarmoede. Dit is een héél belangrijk werkpunt binnen het sociale beleid van de stad en het OCMW.

In onze budgetten voorzien we middelen om vanaf 2016 echt aan de slag te gaan. De oproep van de federale overheid komt als geroepen, want als we hier een positief antwoord op krijgen, kunnen we al vanaf juli 2014 concreet werken aan het voorkomen van (kinder)armoede.

De staatssecretaris voor armoedebestrijding stelt twee miljoen euro ter beschikking voor projecten “Kinderen eerst”. Het gaat om de oprichting van lokale overlegplatformen voor de preventie en opsporing van kinderarmoede, één van de strijdpunten van het federaal armoedeplan voor kinderen en ouders.

We hebben geen moment geaarzeld om hierop in te tekenen en brachten al een aantal partners rond de tafel die zelfs al een engagementsverklaring tekenden om samen met het OCMW en de stad een overlegplatform kinderarmoede op te richten. We kunnen terecht stellen dat de eerste, belangrijke stappen naar acties voor het werken aan (kinder)armoede gezet zijn. Het project is ingediend door het OCMW die hierin de trekkersrol krijgt, in samenwerking met de stad en vzw Teledienst. Samen met schepen voor armoedebestrijding Katie Coppens duimen we nu voor een positief antwoord.

De subsidie kan 50 000 euro bedragen en zal onder andere gebruikt worden voor het steunen van concrete acties voor kleuters en kinderen in kansarmoede zoals het aanbieden van startpakketjes voor school, voor deelname aan sport en spel, voor vorming aan de beroepskrachten om armoede te (h)erkennen, voor het opstellen van een echt kinderarmoedebeleidsplan.

Of we de subsidie krijgen, weten we pas over een paar weken

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>