Veel Gepraat, op naar de gemeenteraad!

sp.a Ninove werkt momenteel aan zijn programma voor Ninove. wij werken rond de volgende belangrijke klemtonen:

De hoofdlijnen waarin we alle beleidsdomeinen willen inschakelen zijn de volgende:
1. Stoppen van de verloedering
2. Armoede bestrijden en het lokaal sociaal vangnet verbeteren
3. Een levendig Ninove op de sporen zetten
4. Terugdringen criminaliteit
5. Mobiliteitsinfarct voorkomen
6. Verbeteren dienstverlening

1. stoppen van de verloedering
Dit gaat over sluikstorten, leegstaande panden, slecht onderhouden percelen, voetpaden,…
We willen enerzijds duidelijk maken aan iedereen dat wie sluikstort zich binnen de korste keren aan een gemeentelijke boete kan verwachten. Anderzijds willen we een proper Ninove aanmoedigen door onze inwoners aan te sporen hun gevels/voortuinen/voetpaden mooi te houden door ze hier actief op aan te spreken en diegenen te belonen die het goed doen.
Dit thema gaat verder over het tegengaan van een al te wilde appartementsbouw en de bescherming en herwaardering van ons erfgoed. Door een aantal stedenbouwkundige verordeningen op te stellen willen we een aantal typisch Ninoofse straatzichten bewaren. Verder kan het niet langer worden uitgesteld om iets te doen aan onze koepoort en het oud stadhuis. We moeten er wachten op de Vlaamse overheid. Maar onze monumenten kunnen toch wel wat beter onderhouden worden, een pot vernis of verf kost toch zoveel niet.

2. armoede bestrijden en het sociaal vangnet verbeteren
Ninove telt tussen de 10 en de 15% armen. Wij vinden dit een stad als Ninove onwaardig. Door het ondersteunen van sociale tewerktstellingsactiviteiten, het creëren van extra werkgelegenheid, een versnelling in het investeren in sociale woningen en een goede werking van het OCMW willen we alles in het werk stellen om dit cijfer naar beneden te halen.

3. Een levendig Ninove op de sporen zetten.
We voelen zeer goed de toenemende verbrusselsing van onze stad. Ninove wordt meer en meer een soort slaapstad van Brussel. We willen dat Ninove nog meer gaat leven en niet een slapend privinciestadje wordt. We willen dit doen door zwaar in te zetten op het ondersteunen van de vele Ninoofse verenigingen. Verder willen we een wijkwerking in Ninove centrum op poten zetten. Teveel vroeger levendige wijken hebben hun identiteit wat verloren. We willen voor iedereen die iets wil organiseren in zijn wijk de drempel zo laag mogelijk houden. De stad zal meteen klaar staan met logistieke en administratieve steun om elke vrijwillige organisatie zo goed mogelijk te steunen.
Een zelfde plan hebben we voor de deelgemeenten. Ook daar moet er iets gedaan worden aan de toenemende individualisering.
Een levendig Ninove veronderstelt een goede culturele programmatie waar we de bezoekersaantallen willen verhogen door een betere bekendmaking van de eigen organisaties en ook de privé-organisaties. Het lijkt ons verder een goed idee om in de deelgemeenten in de parochiezalen of buurthuizen af en toe door de plomblom wat te laten programmeren.

4. Terugdringen van de criminaliteit
Hier gaat het dan in de eerste plaats over de kleine criminaliteit zoals vandalisme, sluikstorten, wildplassen,…
We willen in Ninove een systeem van gemeentelijke administratieve sancties installeren, dat door onze lokale politiediensten ten volle moet worden toegepast. Zodat deze kleine inbreuken niet langer geseponeerd worden door het parket. Het moet duidelijk zijn voor de Ninovieters dat dergelijke kleine overlastfenomenen niet worden getolereerd en dat wie een overtreding begaat binnen de twee weken een gemeentelijke boete in zijn bus mag verwachten.
Verder moeten er maatregelen worden getroffen om de sociale controle toe te doen nemen, bijv. door het plaarsen van verlichting op plaatsen waar dit nodig is, het optreden tegen verloederde plekken uit het eerste thema is belangrijk om die kleine overlastfenomenen tegen te gaan.
Het aanpakken van grotere criminaliteit lijkt ons iets waar we vooral onze lokale politiediensten hun werk moeten laten doen. Dit is immers een problematiek waar de stedelijke overheid minder vat op heeft.

5. Mobiliteitsinfarct voorkomen
Enerzijds willen we het Ninoofse stadscentrum aangenamer maken voor fietsers en wandelaars, anderzijds willen we dat er voldoende parkeergelegenheid gegarandeerd blijft. We willen gezien de ruime subsidies hiervoor een groot deel van de schoolgaande jeugd opnieuw per fiets naar school laten komen. Hiertoe moeten er vanuit de verschillende deelgemeenten en wijken goed onderhouden fietspaden worden aangelegd. Op 6 jaar tijd kan hier een enorme stap vooruit worden verwezenlijkt. Dit betekent wel dat er minder kan geïnvesteerd worden in de heraanleg van bestaande wegen.
Een tweede belangrijk punt dat aansluit bij het thema “levendig Ninove” is het aanleggen van kleine pleinen in de dorpskernen en de Ninoofse wijken. We willen dat elke wijk en deelgemeente zijn publieke ruimte heeft waar er kan worden samen gekomen, waar het mogelijk is om iets te organiseren.

6. verbeteren van de dienstverlening
Volgens ons is dit één van de kerntaken van de stad: zorgen dat alles waarvoor een Ninovieter de stadsdiensten nodig heeft op een zo goed en zo snel mogelijke manier wordt bezorgd. We willen de manier waarop de stad tal van dingen aflevert eens goed onder de loep nemen en overbodige tussenstappen zoveel mogelijk schrappen en waar mogelijk zoveel mogelijk automatiseren. In samenwerking met de stadsdiensten kunnen we zo onze dienstverlening verder moderniseren. Concreet gaat dit verder nog over de openingsuren, een goede website, klantvriendelijkheid,…

Al bovenstaande zaken zijn een eerste aanzet waarrond we met een aantal personen verder werken om tot een concreet en haalbaar project voor Ninove te komen. We weten dat de budgettaire ruimte niet alle wensdromen kan waarmaken. Toch kan een stad met de budgetten van Ninove op 6 jaar tijd heel wat verwezenlijken. SPa Ninove gaat voluit voor de verwezenlijking van zijn project!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>