Wat leeft er in Ninove?

Al enkele maanden ga ik regelmatig de boer op met enkele sp.a’ers in de Ninoofse deelgemeenten. Eerst kwamen Lieferinge en Neigem aan de beurt en sinds enkele weken hangen we aan de Outerse deurbellen, telkens met dezelfde vraag: wat zou u graag verbeterd zien in uw dorp?
Het is immers heel gemakkelijk om van achter de laptop een partijprogramma te schrijven, maar om een goed idee te hebben van wat de mensen écht willen, moet je het hen eerst gaan vragen. Daarom hebben we met sp.a Ninove het idee opgevat om in de laatste twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen de mening van de mensen te gaan vragen. Niet discussiëren of ons gedacht opdringen, maar gewoon vragen en vooral luisteren. Nadien vatten we die resultaten dan samen per deelgemeente en houden we daar rekening mee wanneer we ons verkiezingsprogramma per dorp opstellen.
De antwoorden verschillen natuurlijk sterk van persoon tot persoon én van dorp tot dorp, maar toch zijn er al een aantal vaststellingen te maken:

  • Zowel in Lieferinge, Neigem als Outer  klagen de inwoners over verkeersveiligheid, te snel rijdende wagens, te weinig voet- en fietspaden of een gebrekkig onderhoud ervan.
  • Er is in Lieferinge en Neigem nood aan een speelpleintje voor de kinderen.
  • De laatste jaren kwamen heel wat nieuwe, vaak jonge, gezinnen in Lieferinge wonen. Sommige inwoners hebben hierdoor het gevoel dat ze hun dorpsgenoten minder kennen. Bij velen was er de wens om meer sociale contacten in hun dorp. Het buurtcomité dat oa. het sinterklaasfeest organiseert is een heel goed initiatief. Er is zeker vraag naar meer van zulke initiatieven. Ook in Neigem leeft een soortgelijke vraag.
  • Vele inwoners vragen om meer betrokkenheid, overleg en participatie bij het gemeentelijk beleid. Het idee leeft sterk dat de deelgemeenten soms uit het oog worden verloren door het beleid en dat er té veel aandacht naar de stadskern gaat. Zo zijn er in de deelgemeenten nog heel wat straten niet aangesloten op het rioleringsnetwerk.
  • Zwerfvuil is een probleem op heel wat plaatsen en wordt onvoldoende aangepakt.

De resultaten zijn niet altijd verrassend, maar daarom niet minder interessant. Het leert ons dat mensen écht niet bezig zijn met grote prestigeprojecten, maar vooral met hun eigen buurt:  Wordt mijn straat goed onderhouden? Kunnen mijn kinderen veilig de straat op? Voel ik me goed bij mijn buren?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>