To Moskee or not to moskee?

Iets meer dan 4 jaar geleden dropten de trawanten van Guy D’Haeseleer een bom in onze brievenbus. Toevallig een week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 liet hij alle Ninovieters weten dat er in Ninove een heuse moskee zou komen. Het Vlaams Belang-krantje (toen durfde de man het nog aan de naam van zijn partij te gebruiken) met de minaretten op de cover sprak van een schande. Er was immers een vzw opgericht die zich tot doel had gesteld een moskee op te richten. Sindsdien probeert D’Haeseleer al jaren, met succes, om dit dossier onder de aandacht te houden om electorale redenen.

Omdat de informatie die D’Haeseleer met zijn fijngevoelige persberichten op zijn zachtst gezegd nogal gekleurd is, ging ik eens een kijkje nemen in dat dossier. Wat is er juist aan de hand?

vzw Barmhartigheid

De vzw ” islamitisch cultureel centrum Barmhartigheid-Arrahma” werd in 2006 opgericht met als doel: islamitische eredienst, educatieve, sportieve en culturele activiteiten organiseren zoals: cultuurlessen, taallessen, bijlessen voor jongeren met leerproblemen, bestrijding van analfabetisme,… Deze info vind je hier terug in het Staatsblad.

Deze vzw verzamelde in de jaren nadien middelen bij leden en sympathisanten en kocht daarmee een huis op de Edingsesteenweg, waar deze mensen onderdak konden vinden voor hun activiteiten: vorming voor kinderen en een islamitsisch centrum. De vzw kocht dit huis dus zelf, zonder overheidstussenkomst (in tegenstelling tot de kerk bijvoorbeeld). Er is trouwens een verschil tussen een echte moskee, waar de mensen hoofdzakelijk komen om te bidden, die erkend is door de moslimexecutieve en middelen van de overheid krijgt, en een ‘islamitisch centrum’, waar hoofdzakelijk niet-religieuse activiteiten gebeuren.

De eerste en tweede aanvraag

Omdat ze naast de lessen en activiteiten ook af en toe gebedsdiensten willen organiseren, is het verplicht om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen als plaats voor erediensten. Ook al zou het niet gauw iemand opvallen dat mensen binnen in huis bidden, hield deze vzw zich strict aan de regels en deed een aanvraag bij de dienst ruimtelijke ordening van de stad Ninove. Hiervoor is ook een openbaar onderzoek nodig. Je weet wel: er hangt dan zo’n gele affiche aan de straat en dan heeft iedereen 30 dagen te tijd om de aanvraag te gaan inkijken en bezwaarschriften in te dienen.

De vzw Barmhartigheid deed sinds 2009 twee aanvragen. De eerste werd geweigerd omdat de gele affiche niet tijdig was omhooggehangen en de tweede trok de vzw zelf in omdat er onder andere problemen zouden kunnen zijn met de brandveiligheid in het gebouw en ze eerst de plannen wilden aanpassen. Intussen had D’Haeseleer natuurlijk ook al gemobiliseerd, gekleurde persberichten de wereld ingestuurd, petities georganiseerd… en zelfs een paar gratis vaten gegeven om te vieren dat de vergunning werd geweigerd.

Derde keer, goeie keer?

De vzw nam een architect onder de hand die de plannen aanpaste en deed onlangs een derde aanvraag.  De vzw wil het gebouw brandveiliger maken en parkeerplaatsten voorzien om het huis en het aanpalende zaaltje geschikt te maken om er “vorming voor minderjarigen te voorzien en gebedsmomenten te organiseren”. De bijlessen voor de kinderen zouden plaatsvinden op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag. Op vrijdagmiddag wil men een gebedsdienst organiseren. Dit duurt zo’n drie kwartier en gaat door rond de middag en zou maximum 30 bezoekers aantrekken. Daarnaast is het gebouw beschikbaar om er voor de mensen die dat willen 5 maal daags te komen bidden. Ook hier zou de opkomst vrij beperkt zijn. De vzw verwacht dat er overdag in het gebouw maximum 10 mensen zouden aanwezig zijn.

Het openbaar onderzoek naar aanleiding van deze aanvraag  is sinds deze week afgelopen en D’Haeseleer verzamelde 2183 identieke bezwaarschriften, met volgende bezwaren van het VB:

-Parkeerproblemen: er zijn maar 7 parkeerplaatsen voorzien

-lawaaioverlast bij het binnen en buitengaan van het gebouw

-het gebouw en de zaal zijn niet brandveilig genoeg

-daling van de waarde van de omliggende huizen

-dit hoort niet thuis in een woongebied

Naast de bezwaarschriften, zijn er ook een aantal wettelijk verplichte adviezen in het dossier:

-Een gunstig advies van de brandweer: het gebouw is brandveilig tot 99 personen op het gelijkvloers en 49 personen op de eerste verdieping.

-dienst mobiliteit van de stad: ongunstig advies wegens te weinig parkeerplaatsen (slechts 7 voorzien in het plan).

-Vlaams agentschap wegen en verkeer: gunstig advies. Dit advies is nodig omdat de Edingsesteenweg een gewestweg is.

-dienst milieu van de stad. Ongunstig advies omdat er een beplantingsplan voor een groenscherm ontbreekt.

Mijn reactie:

7 parkeerplaatsen is niet overdreven veel, maar die zouden enkel op vrijdagmiddag gedurende een uurtje worden gebruikt. Op dat moment zijn er op de Edingsesteenweg zelf (en vlakbij op de parking van de St-Theresiakerk) voldoende plaatsen. Tenslotte gaat het maar om maximaal 30 personen waarvan een groot deel ongetwijfeld te voet of met de fiets zal komen. Inzake mobiliteit geeft de stad negatief advies maar het Vlaams gewest geeft positief advies.

Brandveiligheid is na de aanpassingen gemaakt door de architect van de vzw geen punt meer. Positief advies van de brandweer voor een hoeveelheid mensen die 5 keer groter is dan de verwachte hoeveelheid volk. Wel zeer attent van D’Haeseleer om zich zorgen te maken om de brandveiligheid van deze moslims.

Het negatief advies van de dienst milieu is belachelijk: er ontbreekt een beplantingsplan voor een groenscherm! Maw. de vzw vergat aan te geven welke haag of bomen ze voor die garage gaan zetten. Zo hallucinant dat zelfs D’Haeseleer er niet aan dacht om het in zijn bezwaarschrift te zetten.

Het bezwaar van het VB dat een gebedsplaats niet zou thuis horen in een woongebied, is ridicuul: staan er dan geen kerken in woongebied? Waar hadden ze het dan wel gewild? Industriegebied? In de Ninia?

En lawaaioverlast bij het binnen en buitengaan van max 30 mensen? Tja, als dat een argument is, dan moeten we veel verbieden. Bvb het partijbestuur van het VB.

Los van de aanvraag en het proceduregedoe

Verder: er is in België gelukkig zoiets als de grondwet en de vrijheid van godsdienst: iedereen heeft het recht zijn godsdienst te belijden. In ben zelf zeker geen godsdienstfanaat maar vind, net zoals de grondwetgever, wel dat mensen het recht moeten hebben om te geloven. D’Haeseleer moet stoppen met de mensen wijs te maken dat hij die gebedsplaats kan tegenhouden: ooit zal hij geen procedure-opmerkingen meer kunnen maken en komt die er toch. D’Haeseleer, stop met je rondje “allochtonen-pesten” om stemmen te winnen!

Verder vind ik dat mensen die uit het Brusselse naar Ninove komen wonen, zich moeten integreren in de Ninoofse samenleving. Daarom moet er alles aan gedaan worden om hen Nederlands te leren en te betrekken in het verenigingsleven en anderzijds verwachten we van de nieuwkomers inspanningen. Net als iedereen moeten ze de wetten respecteren, zich inspannen op school, op het werk en actief moeite doen om Nederlands te leren en te spreken.

Persoonlijk zie ik ook de positieve kanten van deze islamitische organisatie in onze stad. Het kan de informatiedoorstroming met het beleid verbeteren en zal via de bijlessen voor kinderen zeker ook kunnen bijdragen tot het geluk en de welvaart van die kinderen en tot de integratie van moslims. De goedkeuring van die vergunning zou ook een positief signaal zijn naar de moslimbevolking: ook zij wonen in Ninove! In een interview op de regiobladzijden van het Nieuwsblad van 2006 geeft de voorzitter van de vzw Barmhartigheid Mimoun El Hammoudi trouwens aan dat het hoofddoel van hun vzw het bevorderen van de integratie is. Het bijzonder interessant interview lees je hier.

Hak de knoop door

Tot slot een warme oproep aan politiek Ninove: geef de vzw Barmhartigheid de vergunning, hak die knoop door en maak van de nood een deugd: werk samen met hen om de integratie van moslims in onze stad te bevorderen.  Of electoraal vertaald: ga voor de korte pijn, neem die beslissing nu, D’Haeseleer zal 2 maand van zijn tamtam maken, nadien zullen de mensen merken dat die vzw helemaal zo slecht niet is en het zal je in 2012 geen stem extra kosten.

1 comment to To Moskee or not to moskee?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>