sp.a Ninove pleit voor contracten van lange duur!

Het Ninoofs OCMW is door de rechtbank veroordeeld voor het betalen van een verbrekingsvergoeding aan een ex-werknemer die meer dan 15 jaar onafgebroken voor het OCMW werkte met tijdelijke vervangingscontracten. De rechter oordeelde dat 21 (!) verlengingen in het kader van het zoeken naar een vervanging een foutief gebruik impliceert van het systeem.

Ik kloeg de massa tijdelijke contracten die telkens weer worden verlengd al meermaals aan en ben nu erg tevreden met de uitspraak van de rechtbank. Men kan wettelijk maar vier contracten van bepaalde duur na elkaar aangaan, zodat de personeelsleden arbeidsrechtelijk een contract van onbepaalde duur hebben. Dat deze stelling wordt gedeeld door de rechtbank is een steun voor de vele personeelsleden die in deze situatie zitten. Dat de CD&V-VLD-meerderheid niet in beroep gaat tegen de beslissing van de rechter, betekent bovendien dat ze hun fout erkennen.

Sp.a wil een oplossing voor deze kwalijke situatie en OCMW-raadsleden. Lut Van Den Brande en ik  herhaalden op de OCMW-raad onze vraag om contracten van bepaalde duur na twee verlengingen automatisch om te zetten in een contract van onbepaalde duur. De rechtse VLD-CD&V-LDD-meerderheid wou echter geen duidelijkheid verschaffen over de vraag ze al dan niet examens wil uitschrijven voor contracten met onbepaalde duur.
Op die manier blijft de onzekerheid voor vele personeelsleden die mogelijk aan een examen zullen moeten deelnemen om aan te tonen dat ze geschikt zijn voor de baan die ze al vele jaren goed uitoefenen. Zulke examens om personeelsleden wiens tijdelijk contract al verscheidene malen werd verlengd een contract voor onbepaalde duur aan te bieden zijn niet nodig, aangezien de verlengingen aangeven dat het personeelslid zijn of haar werk goed doet.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>