Kunst in de gang van het OCMW

foto kunst in gang‘Kunst in de gang’, nee het is geen late carnavalsslogan, maar wel het resultaat van een prachtig project tussen stad, ocmw en de Ninoofse jeugd.

“Het OCMW en de stad brengen sedert 2014 de levensdomeinen cultuur en sociaal regelmatig samen in een activiteit. Dat noemen wij met een groot woord: sociaal artistiek project” stelt OCMW voorzitter en schepen van jeugd Lieven Meert. “Bedoeling is mensen creatief te laten spreken en zo sociaal engagement te vinden”

Iets meer dan een jaar geleden beten de senioren van de serviceflats Denderzicht Ninove de spits af en lieten “de Droomgaard” geboren worden. Onder meer een petanquebaan, muurtekening en speelhof zagen in hun achtertuin het levenslicht.

“Dit jaar kozen we voor de andere kant van de demografische piramide en kwamen we uit bij de jeugd als doelgroep” volgens Lieven Meert. “Het werd even brainstormen over het hoe en wat” vult schepen van cultuur Veerle Cosyns aan, “maar een eenvoudig optelsommetje bracht de oplossing: immers wie jeugd met kunst optelt, komt snel uit bij graffiti” besluit Veerle Cosyns verder. “Misschien een wat verrassend idee, maar in ieder geval verfrissend en jong, precies wat we de doelgroep wilden bieden. Daarom sprong iedereen ook enthousiast mee op de kar” licht Veerle Cosyns verder toe.

Het startschot van een 2e project bleef dus niet lang uit. Onder professionele begeleiding van Graffiti VZW werd tijdens de krokusvakantie aan jongeren de kans geboden zich uit te leven met de spuitbussen. Samen met jeugdopbouwwerker Bjorn van VZW LEJO konden de deelnemende jongeren zich laten gaan en bij momenten zichzelf ontdekken. Bij een sociaal artistiek project is het product immers ondergeschikt aan het proces om tot een doel of object te komen. “De week werd een totaalconcept van observeren, denken en doen. Op maandag was er de graffiti-uitstap naar Brussel, op dinsdag kon de eerste brainstorming beginnen, op woensdag kregen de naakte borden stilaan vorm onder de schetsen om na twee dagen op vrijdag ten volle tot leven te komen. Samen met de tekening groeiden ook de jonge artiesten in hun Zijn en spoten ze met trots als sluitstuk hun naam op hun werk” aldus Bjorn.

Deze werken en hun uitleg zijn vanaf vrijdag 19/02 te bewonderen in de gang van het OCMW, Burchtstraat 50, 9400 Ninove.  De werken zullen permanent blijven gangen en dagelijks kleur geven aan het gebouw De Cooman.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>