OCMW neemt actie om werking WZC Klateringen verder te verbeteren

Enkele weken geleden ontstond er commotie in de pers naar aanleiding van een inspectieverslag van wzc Klateringen. Dat inspectieverslag bevatte een aantal negatieve en positieve punten. In het persbericht van de oppositie werd echter eenzijdig de focus gelegd op het negatieve.

Op de vorige OCMW-raad gaf de directie van het WZC op mijn vraag toelichting over de inspectie en de genomen maatregelen. Hier de belangrijkste zaken even op een rijtje:

  • Eén van de groot­ste pun­ten van kri­tiek was dat bepaalde mod­ules van het elek­tro­n­isch woon­zorg­dossier (dat bijhoudt welke zorghan­delin­gen zijn gebeurd) niet (volledig) gebruikt wer­den. Die kri­tiek is terecht en we namen heel snel maa­trege­len om hier­aan te ver­helpen. Dit punt is al aanzienlijk verbeterd, maar het zorg­dossier zal nog tijd en inspan­nin­gen ver­gen om dit nog verder te optimaliseren.
  • Voor de opmerkin­gen over omgang met con­ti­nente en incon­ti­nente bewon­ers werd het uit­geschreven incon­ti­nen­tiebeleid aangepast om nog meer rekening te kunnen houden met het welzijn van de bewoner. Mic­ti­etrain­ing (bewon­ers op vaste tijd­stip­pen op toi­let helpen om een regel­maat te stim­uleren) is daar maar een deel van. Uit­er­aard kan iedere bewoner steeds vra­gen om extra hulp.
  • De kwaliteitscoördinator van het WZC werkte een draaiboek zorg uit. Dat draaiboek bevat een overzicht, per mogelijke shift, per kwalificatie en per tijdstip, van de taken die we van het personeel verwachten. Dat draaiboek dat uitschrijft hoe we werken, is uiteraard geen statisch gegeven, maar steeds vatbaar is voor evaluatie en eventuele bijsturingen.
  • De afspraken uit het draaiboek zorg worden regelmatig herhaald met het personeel en het opvolgingsbeleid van deze afspraken wordt verstrengd. Onaangepast gedrag of grove fouten tegenover deze afspraken zullen we systematisch voorleggen aan de OCMW-raad om er gepaste maatregelen te nemen.
  • We voorzien extra opleidingen voor het personeel over maaltijdbegeleiding, bewonersgericht werken en hef- en tilbeleid.

Het inspec­tiev­er­slag legt een aan­tal terechte werkpun­ten bloot en het toont aan dat het op som­mige vlakken beter moet en kan. Dat is zeker niet fijn om te horen, maar dat is een realiteit waar we als wzc moeten kun­nen mee omgaan. Ik wil wel benadrukken dat de berichten in de pers over­dreven en een nogal een­z­i­jdig negatieve weer­gave waren van de werk­ing van ons WZC, waar onze per­son­eel­sle­den zich dagdagelijks kei­hard voor het welz­ijn van de bewon­ers inzetten en dat tot tevredenheid van het overgrote deel van de bewoners.

Maar het motto van OCMW Ninove is: ‘samen gaan we voor beter’. Met de genomen maatregelen en een goede opvolging ben er zeker van dat we het OCMW-motto ook op het WZC kunnen toepassen en dat we samen met het per­son­eel dit inspec­tiev­er­slag kun­nen ombuigen in een posi­tieve stim­u­lans zodat de werking nog verder kan verbeteren.

wzc_klateringen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>