Stage in Klateringen

Op vrijdag 27 december deed ik een dag stage in het OCMW-woon-zorgcentrum Klateringen. Ik wou dit doen om beter te weten wat onze personeelsleden in de verzorging en verpleging allemaal concreet doen op een werkdag en om te weten hoe een rusthuis echt draait. Het was een boeiende, leerrijke maar ook zware dag. Hier een kort verslagje:

8u: ik omkleed me en trek de normale kleding van een verzorgende aan

8u15: eerste opdracht: boterhammen smeren, koffie schenken en sommige bewoners helpen eten, samen met de collega’s en enkele vrijwilligers

DSC_0837

8u45: Samen met Maddy op ronde om de mensen te wassen en aan te kleden. Na een eerste bewoner die ik mocht afdrogen en scheren, mag nadien zelf ook helpen wassen.

DSC_0827

10u30: het was flink doorwerken om iedereen gewassen en gekleed te krijgen. Nu krijgt iedereen een tas tomatensoep.

11u: briefing met de verzorging en verpleegkundigen waarbij we de gezondheidstoestand van alle bewoners van de afdeling overlopen.

11u30: De bewoners krijgen hun middagmaal (vis, prei en puree, nadien een pudding). De meesten eten in de dagzaal. Mensen die ziek of verzwakt zijn eten in hun kamer. Ik mag Albert helpen bij het eten. Heel wat geduld voor nodig, maar wel dankbaar.

12u30: mijn eerste deelshift zit erop. Nu naar het gebouw De Cooman voor enkele vergaderingen.

16u45: Na ‘s ochtends te hebben gewerkt op het gelijkvloers, werk ik het tweede deel van de dag op de eerste verdieping. We beginnen met een korte briefing door de hoofdverpleegkundige.

17u: we brengen de bewoners naar de dagzalen

17u30: dinner is served. Opnieuw boterhammetjes smeren, korsten afsnijden en een bewoonster helpen eten.

18u: we brengen de mensen terug naar hun kamer en helpen sommigen om eens naar toilet te gaan. Sommige bewoners kijken nu wat TV, anderen willen al naar bed. Sommigen helpen Evi en ik met het aantrekken van hun pyama. Anderen doen dat zelf.

20u30: Mijn shift zit erop. Straks helpen de overblijvende collega’s nog mensen in bed en doen nog een paar keer hun ronde op de kamers.

21u: ik kruip in mijn zetel: moe, heel veel geleerd en het respect voor de collega’s in Klateringen is nóg groter geworden.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>