Cultuur op de muur

Het stadsbestuur en het OCMW van Ninove willen de komende jaren een reeks sociaalartistieke projecten organiseren. Het eerste project heet ‘Cultuur op de muur’.

Kenmerkend voor sociaalartistiek werk is dat een kunstenaar bepaalde doelgroepen betrekt bij het realiseren van een artistiek project. Voor elk project wil de stad een andere discipline kiezen (beeldende kunst, theater, muziek, film,…) en met een andere doelgroep werken. Voor sommige projecten wil ze in zee gaan met een erkende  sociaalartistieke organisatie; indien mogelijk engageert ze een ‘Ninoofse’ kunstenaar als coach of uitvoerder.

Het eerste project heet ‘Cultuur op de muur’. “We willen een kunstwerk aanbrengen op de muur van de OCMW-serviceflats in de Burchtstraat in Ninove”, vertelt OCMW-voorzitter Lieven Meert. “De muur, die belegd is met zwarte leitegels, is blind komen te staan na de afbraak van het rusthuis, dat plaats maakt voor een voorlopige parking in afwachting van de verdere ontwikkeling van de OCMW-site.” De stad zal drie kunstenaars uitnodigen om een projectidee voor ‘Cultuur op de muur’ te ontwikkelen. De OCMW-raad zal uit de ingediende voorstellen het best geschikte kiezen, in overleg met de stad en na advies van de kunst- en cultuurraad. Stadsbestuur en OCMW-raad stellen voor dit project samen € 5000 ter beschikking. Ze willen het project tegen de zomer van 2014 gerealiseerd zien.

“We gunnen de kunstenaars volledige artistieke vrijheid wat betreft thema en materiaal’, verduidelijkt schepen van cultuur Veerle Cosyns. “Wel dienen ze de bewoners van de serviceflats in de Burchtstraat bij het project te betrekken. In de serviceflats ’Denderzicht’ van OCMW Ninove zijn 17 wooneenheden met in totaal 18 bewoners, allemaal senioren.

Met dit soort projecten beoogt het stadsbestuur dat meer mensen uit minder evidente doelgroepen aan cultuur en vrije tijd participeren. Het project is opgenomen in de nieuwe afsprakennota ‘Vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede’ die het stadsbestuur voor de periode 2014-2019 bij de Vlaamse overheid heeft ingediend.

 Serviceflats Ninove

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>