Noodgedwongen prijsverhoging

Op de ocmw-raad vorige week namen we één van de moeilijkste beslissingen  tot nu toe: een prijsverhoging voor het rustoord.

Vanaf 1 augustus stijgt de ligdagprijs voor de bewoners van ons woonzorgcentrum Klateringen. Op 1 september geldt dit ook voor de bewoners van de serviceflats Denderzicht in Ninove en de Lavondel in Denderwindeke. De minister van economie keurde intussen de prijsstijging goed.

Dat doen we allerminst met plezier, maar we kunnen niet anders. Drie hoofdredenen liggen aan de basis:

  • de constant stijgende exploitatiekosten (personeel, materialen en energiekosten..)
  • lokale besturen krijgen steeds minder middelen van Vlaanderen, maar moeten aan alsmaar betere en strengere kwaliteitsnormen voldoen
  • de wijzigende reglementeringen die voor meerkost zorgen op vlak van roerende onkosten

De verliezen voor de uitbating van het rusthuis kost het ocmw ondertussen 2 miljoen euro per jaar of 33 euro per ligdag per bewoner. Dit blijven bekostigen is niet langer een haalbare kaart. Bovendien wil het ocmw zeker niet inboeten op de kwaliteit, waardoor het bestuur op zoek moest naar een compromis. Dat komt er dus door een prijsverhoging door te voeren.

WZC Klateringen

Een rusthuisbewoner van Ninove betaalt in het vervolg 47,34 euro voor een eenpersoonskamer en 45,16 euro voor een tweepersoonskamer. Mensen van buiten Ninove komen uit op 48,34 euro voor een eenpersoonskamer en 46,16 euro voor een tweepersoonskamer.

Zelfs met een prijsstijging van 5 euro per ligdag voor inwoners van Ninove en 6 euro per ligdag voor niet inwoners, zit het wzc Klateringen nog steeds onder de gemiddelde dagprijs van de Vlaamse rusthuizen (48,50 euro). Zeker als je er ook rekening mee houdt dat het wzc bijna geen supplementen aanrekent. Zo moet je in de meeste rusthuizen nog bijbetalen voor de was van je kledij, de huur en het elektriciteitsverbruik van een TV en een ijskast. In het wzc Klateringen zitten deze kosten mee in de dagprijs. Toch wel vernoemenswaardig want dergelijke extra kosten kunnen algauw oplopen tot 250 euro extra op de factuur per maand. Voor die prijs krijg je dan ook wel een heel nieuwe infrastructuur (ons rusthuis werd in gebruik genomen in 2010) en heel wat kwaliteit.

Om de prijsverhoging niet al te drastisch te doen, voeren we deze door in 2 stappen voor de huidige bewoners, een eerste verhoging met 2,50 euro per ligdag op 1 augustus 2013 en een 2e verhoging met 2,50 euro op 1 februari 2014. Nieuwe bewoners betalen bij opname de nieuwe prijs.

Serviceflats Denderzicht en de Lavondel

Ook de bewoners van de serviceflats moeten een steentje bijdragen. Voor hen zal de prijsverhoging ingaan op 1 september. De nieuwe dagprijs bedraagt daar:

Voor Denderzicht Ninove:

*20,37 euro voor een flat met een slaapkamer;

*22,30 euro voor een flat met twee slaapkamers.

Voor De Lavondel, Denderwindeke:

*19, 34 euro voor een flat met een slaapkamer

Voor deze prijs krijg je een aangepaste woning met inbegrip van een personenalarmsysteem. De kosten voor verwarming, water en elektriciteit van de gemeenschappelijke ruimtes zijn inbegrepen.

Voor de mensen die denken door deze prijsaanpassing in de problemen te komen, voorzien we na een sociaal onderzoek wel bijstand van de sociale dienst. We laten immers niet toe dat iemand om finan­ciële rede­nen niet in ons rusthuis of ser­vice­flats terecht zou kunnen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>