Geef Ninoofse jongeren hun jeugdhuis

N-VA viel me gisteravond opnieuw aan over het nieuwe jeugdhuis aan het stadspark. Op de gemeenteraad van twee maanden geleden vroeg N-VA al om het nieuwe jeugdhuis te schrappen. Nochtans is een tweede jeugdhuis voor een stad met 39.000 inwoners helemaal niet overdreven en hebben de meeste steden van onze grootte veel meer plaatsen voor hun jongeren. En nochtans beloofde N-VA Ninove in haar eigen verkiezingsprogramma ‘een netwerk van samenwerkende jeugdhuizen’.

Deze keer viel men het jeugdhuis financieel aan. De nieuwe raming van het jeugdhuis valt inderdaad een stuk duurder uit dan eerst geraamd. Dat komt omdat er, net zoals bijna altijd het geval is bij bouwprojecten, meerkosten bij kwamen.  Die geraamde meerkost is 196.000 euro (excl btw) wat inderdaad veel is, maar logisch en perfect verdedigbaar als je weet waarvan die meerkosten komen. Daarom hier het overzichtje van de extra kosten.

Paalfunderingen 20.000 Niet 100% zeker
Verhoogd terras 12.000 Toegankelijkheid rolstoelgebruikers + advies W&Z
Kwalitatievere gevel- en dakafwerking 23.000 Om lawaaioverlast te beperken
Groendak en groengevel 37.000 Ecologische redenen
Verfraaiing interieur 15.000 Op vraag werkgroep om geen betonnen bunkergevoel te krijgen
Uitbreiding sanitair 6.000 Op vraag Gecoro
Extra bergruimte 9.000 7 m³
Omgevingsaanleg meenemen in de opdracht 23.000 om 1 geheel te vormen
Aanleg brandweg 16.000 Brandveiligheid, advies brandweer
Inpandig terras voor brandveiligheid 5.000 Advies brandweer
Aanleg trappen en helling richting inkom 12.000 Toegankelijkheid rolstoelgebruikers + advies W&Z
Inbouwroosters om kruipkelder ontoegankelijk te maken 3.600 advies W&Z
Uitbreiding fietsenstalling 8.000 Advies Gecoro
Divers 7.000 Aanpassing hoeveelheden en eenheidsprijzen materialen allerhande
Totaal 196.600

Stuk voor stuk noodzakelijke of perfect verdedigbare aanvullingen die er bij alternatieve locatiekeuzes bijna altijd ook zouden zijn geweest. Toen ik eind december de vraag aan het schepencollege stelde om deze extra zaken toe te voegen, was ik dan ook blij dat de collega’s mij hierin steunden.

De totale kostprijs is nu geraamd op 486.600 euro excl. btw en erelonen. (raming van architectenbureau vind je hier: Raming jeugdhuis) (Inclusief btw en erelonen is de raming 677.000 euro) In mijn ogen perfect te verdedigen voor een extra jeugdhuis in Ninove-centrum. Voor mensen die tegen een nieuw jeugdhuis zijn, zoals N-VA’er Rudy Corijn, zal het natuurlijk altijd te veel zijn, maar als je het mij vraagt, is zulke eigen stek voor de Ninoofse jongeren dat meer dan waard. In een jeugdhuis worden jongeren samen gebracht, leren ze elkaar kennen, kunnen ze in een beschermde omgeving initiatief leren nemen, dingen organiseren, bouwen ze een sociaal netwerk op,… Allemaal dingen die de samenleving in onze stad sterker maakt. Wie investeert in jongeren, plukt daar later de vruchten van. Het maakt me dan ook bijzonder triest dat N-VA deze meerwaarde niet ziet en zelfs dreigt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen te stappen om te proberen het jeugdhuis tegen te houden. De Ninoofse jeugd verdient beter.

jeugdhuis

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>