Nieuw jeugdhuis aan stadspark

De Ninoofse gemeenteraad besliste om een nieuw jeugdhuis te bouwen aan de rand van het stadspark waar vroeger het bootshuis stond. Het nieuwe jeugdhuis moet een plek worden waar alle Ninoofse jongeren een eigen stek vinden.

Ninove telt nu maar één Jeugdhuis, JH Het Uur in Meerbeke, wat heel weinig is voor een stad van bijna 40.000 inwoners. Er was al langer vraag naar een extra Jeugdhuis in het centrum van onze stad en we namen dit dan ook op in ons bestuursakkoord. Samen met een aantal gedreven jongeren werkten we enkele maanden rond de doelstelling van het nieuwe Jeugdhuis en in functie daarvan maakten we ook een vergelijking tussen een aantal locaties in de Ninoofse binnenstad waaruit de locatie aan ’t Oeversteksken , het stadspark en Jeugdcentrum De Kuip als meest optimale naar voor kwam.

Het is expliciet de bedoeling om in het nieuwe jeugdhuis verschillende doelgroepen te bereiken, van de georganiseerde middenklasse-jongeren tot de niet-georganiseerde maatschappelijke kwetsbare jeugd. Een jeugdhuis is immers ook een sociaal project dat jongeren samenbrengt. We willen meer zijn dan een jongerencafé, maar een plaats van ontmoeting, ontspanning, cultuur en activiteiten. Een echte jeugdhuiswerking houdt in dat er sprake is van jeugdwerk voor en door jongeren waarbij heel wat recreatieve en socio-culturele activiteiten worden georganiseerd: tafelvoetbal, dartstornooi, gezelschapsspelenavond, thema-avond, TV-uitzendingen, filmavond, sportactiviteiten, quiz, uitstap, barbecue,… Er zal hierbij bijzondere aandacht zijn voor de culturele en creatieve ontplooiing van Ninoofse jongeren met onder andere de organisatie van muziekoptreden, ruimte om te repeteren of culturele expressie. Het jeugdhuis wil ook een gezellige plaats zijn waar jongeren zich thuis voelen in een veilige sfeer omgeven door leeftijdsgenoten. Er kan ook ruimte zijn om samen met andere jongeren te studeren of te werken aan een groepswerk.

Samen met de jongeren gaan we nu aan de slag om een aantal jeugdhuizen te bezoeken om te zien hoe het ideale jeugdhuis er kan uitzien. Dat willen we dan met een architect op papier zetten en in de loop van 2017 beginnen bouwen om tegen 2018 klaar te zijn. Iedereen die interesse heeft om mee na te denken over het nieuwe jeugdhuis is welkom en mag contact opnemen met jeugd@ninove.be

JH2

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>