OCMW-woonzorgcentrum Klateringen maakt minder verlies

Het OCMW-woonzorgcentrum Klateringen maakte in 2014 heel wat minder verlies dan de jaren voordien. In het laatste jaar van de vorige legislatuur bedroeg het verlies nog 2,15 miljoen euro, wat overeenkomt met 35 euro per dag per bewoner (ter vergelijking: wat de bewoners zelf betalen is 47 euro per dag). Dat was niet langer houdbaar zodat we aan het begin van de legislatuur maatregelen namen om het verlies te beperken. Zo kon het verlies worden beperkt tot 1,85 miljoen in 2013 en bedroeg het in 2014 nog 1,2 miljoen euro.

De daling van het verlies is te danken aan een aantal verschillende zaken:

– We herfinancierden de lening waarbij we overgingen van een vaste rentevoet van 5,13% naar een variabele rentevoet met een plafond van 5,13%. Hierdoor konden we in 2014 op een halfjaar tijd al 160.000 euro uitsparen. Op jaarbasis verwacht ik dat dat de komende jaren 200 a 250.000 euro zal zijn, afhankelijk van de rente-evolutie.

– In het begin van de legislatuur verhoogden we de prijs die de bewoners zelf moeten betalen. Dat was geen gemakkelijke maatregel, maar wel noodzakelijk en we hebben nog steeds een ligdagprijs die lager is dan gemiddeld in Vlaanderen (47 euro tov 49 euro per dag). Bovendien kan het OCMW geld bijleggen indien mensen het wzc niet zouden kunnen betalen. Niemand kan om financiële redenen in de kou blijven staan. Deze prijsverhoging leverde in 2014 240.000 euro extra op.

– Daarnaast zijn er een aantal extra subsidies van het Riziv bijgekomen omdat we de zorgtegraag verhoogd hebben. We geven nu bij de opname voorrang aan de meest zorgbehoevende mensen en het Riziv subsidieert ons daar extra voor. Dit bracht in 2014 204.000 euro extra op.

– een aantal gepensioneerde personeelsleden in de ondersteunende diensten zoals de wasserij, de keuken en de poetsdienst werden niet vervangen. En om de hogere zorgtegraad op te vangen, namen we een aantal extra verpleegkundigen in dienst. Door de schaarste op de arbeidsmarkt duurde dat iets langer dan voorzien. Alles bij elkaar waren er zo 280.000 euro minder personeelsuitgaven dan voorzien (waarvan het deel van de latere start van de extra verpleegkundigen niet structureel)

– ook het personeel van het WZC deed een inspanning want het aantal gewerkte uren per week werd net zoals aan de stad opgetrokken tot 38 uur.

Op twee jaar tijd is het verlies dus beperkt met 900.000 euro, waarvan zo’n 300.000 euro komt van de prijsverhoging en de rest zijn uitgavenbesparingen of extra subsidies. De marge om verder te saneren is wel beperkt, omdat we absoluut oog willen houden voor voldoende kwaliteit.

Het huidig verlies komt voor een aanzienlijk deel (350.000 euro) van de keuze die vele jaren geleden werd gemaakt om het rusthuis te bouwen zonder subsidies. Een spijtige keuze die men toen maakte omdat anders sluiting van het rusthuis dreigde. Daarnaast hebben onze personeelsleden gemiddeld wat meer vakantie dan in de privé-sector, wat ook een deel van het verschil verklaart, en tot slot is onze dagprijs toch zeker 5 euro lager dan een privé-rusthuis zou vragen voor een nieuwbouw zoals Klateringen. Als je abstractie maakt van de intresten en de afschrijvingen, is het trouwens zo dat we in 2014 break-even draaiden en zelfs een licht overschot hadden van 80.000 euro.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>